čočkový salát

Nechce se vám v tom horku vařit a jíst teplá jídla? Máme pro vás tip na zdravý salát. Podle chuti můžete doplnit ještě čerstvým listovým salátem a máte svěží letní oběd.

Namočila jsem 300 g čočky, přes noc, do hrnce. Na polévku a „nějaký salát“. A čekala jsem, že přijde inspirace. Nakonec se vařečky chytil můj manžel a dokázal, že chlapi umí skvěle vařit. Když chtějí. :-)

Suroviny

  • asi 250 g čočky
  • 1 velkou mrkev
  • 1 červenou papriku
  • 1 jablko
  • 4 vejce
  • oblíbený salát – rukolu, polníček nebo jiný salát s drobnými listy
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Čočku namočíme přes noc do vody. Ráno vodu z čočky slijeme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Trvá to asi 15 minut. Chvilku před úplným změknutím osolíme a ještě asi pět minut vaříme.

Vodu z čočky slijeme, čočku přelijeme přes cedník. Necháme úplně vychladnout. Mezitím si uvaříme vajíčka natvrdo a připravíme si zeleninu. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku nakrájíme na kousky.

Mrkev i papriku vsypeme na suchou, teflonovou, rozpálenou pánev, kde chvíli mícháme, až obojí jen lehce změkne. Vajíčka nakrájíme na kousky, salát omyjeme, jablka nakrájíme na malé kostičky a všechno dohromady promícháme.

Podle chuti můžeme dokořenit čerstvě umletým pepřem a solí.

Kdo má raději saláty s majonézou, může si trošičku majonézy přidat, je to také velice dobré. Určitě neuškodí ani posypat sýrem.

Dobrou chuť!

Čtěte také

Reklama