králík

S houbami můžete vykouzlit skvělý oběd na víkend. Nedělní králík tentokrát s vůní lesních hub. Vypečený pěkně s křupavou kůrčičkou a uvnitř šťavnatý. Smetanovou omáčku a houby doplní tarhoňa.

My jsme do receptu použili klouzky. Našli jsme jich plný koš. Nenechejte se odradit slizkým povrchem. Toho se snadno zbavíte a zbyde jen chutná, voňavá houba. Při sbírání doporučujeme oddělit klouzky od ostatních hub. Protože jen tak vám je neznečistí slizem. Dobrá vychytávka je mít v košíku připravených pár papírových sáčků.

Suroviny

  • 1 králík
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kousek másla
  • čerstvé lesní houby - my jsme použili klouzky
  • 200 ml smetany
  • 1 šalotka
  • tarhoňa jako příloha

králík

Postup

Králíka omyjte, osušte, osolte a opepřete. Položte ho do pekáče nebo do Pečenky a ještě lehce posypejte čerstvým nebo sušeným tymiánem. Nahoru dejte plátky másla. Kolem králíka naskládejte houby a na kostičky nakrájenou šalotku. Podlijte hrnkem vody.

Dejte péct do pekáče s víkem do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečte doměkka. Až je maso měkké, odklopte víko pekáče, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte pár minut do křupavého povrchu. V Pečence pečte doměkka.

Na konci pečení přidejte smetanu a ještě dopečte 15 minut.

Mezitím, co se králík peče, připravte si tarhoňu. Jak nejlépe připravit tarhoňu si přečtete TADY.

Dobrou chuť přeje Elly.

Králík třikrát jinak

králík na smetaně

králík na červeném víně

těstoviny s houbami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama