Dříve se věřilo, že na nový rok nesmí být k jídlu ryba - aby štěstí neuplavalo, drůbež - aby štěstí neuletělo, ani nohy - aby štěstí neuteklo. Takže dle starých tradic to vypadá na den bez masa. Naopak v jiných zemích, třeba v Polsku nebo Německu, se jí ryba - právě pro štěstí. V balkánských zemích se zase peče koláč, do kterého se zapeče mince. Kdo na ni narazí, bude mít v tom roce štěstí. Nebo vylomený zub.

Tradice jsou různé, ale většina lidí, kterých se zeptáte, drží hlavně novoroční čočku. A to v jakékoliv podobě. Polévka, salát nebo hlavní jídlo. Na našem magazínu najdete čočkových receptů více než dost. S masem i bez masa. Ale všech výborné. 

Čočkový salát s vepřovou panenkou

cockovysalat.jpg (76 KB)

Čočka nakyselo se sázeným vejcem

cocka.jpg (141 KB)

Novoroční čočka trochu jinak

novorocni.jpg (87 KB)

Čočkový salát

cockovysalat222.jpg (77 KB)

Hrstková čočková polévka

cockova.jpg (100 KB)

Jaká čočková jídla máte v oblibě? Trefili jsme se vám do vkusu? Dodržujete novoroční tradice nebo máte ty své?

Šťastný nový rok přeje Elly.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Reklama