Kapr s bramborovým salátem je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu připravit pečeného kapra s mandlovými lupínky nebo třeba kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.

Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky


Suroviny
- 400 g kapra (stačí odřezky masa)
- 1 cibule
- 50 g másla
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 2 brambory typu B
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 kuličky nového koření
- 250 ml smetany 33 %
- petržel

Rybí odřezky dejte do hrnce. Přidejte cibuli, kterou i se slupkou rozkrojte na poloviny. Zalijte vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vařte asi 15 minut. Vývar sceďte, cibuli vyhoďte, maso si nechte stranou do polévky. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijte rybím i zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, osolte a opepřete. Vařte do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujte v krém. Přidejte do ní smetanu a kousky ryby. Během vaření polévky připravte noky: Máslo utřete s vejcem. Postupně přidávejte mléko a krupici, dosolte a nakonec rozmíchejte nasekané bylinky. Nechte chvilku odležet. Noky tvarujte lžící a vkládejte je do vařící se polévky. Vařte ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobte petrželkou.

Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky

Suroviny
- 800 g filet z kapra
- 1 citrón
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 g másla
- 30 g mandlových lupínků
- sůl
- olej
 
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

TIP: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou


Suroviny
- 4 kapří podkovy
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- 5 cibulí
- 200 ml smetany
- 500 ml hovězího vývaru
- olej
- sůl
 
Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Tradiční kapří hranolky


Suroviny
- 900 g kapřích filetů
- 2,5 dcl bílého vína
- 3 lžíce oleje
- 1 balení kořenící směsi na ryby
- 5 stroužků česneku
- 100 g mouky
- 100 g strouhanky
- pepř
- olej
 
Filety si nakrájíme na 1,5 cm široké nudličky. Ty marinujeme přes noc ve směsi z bílého vína, oleje, koření, pepře a česneku. Druhý den je obalíme v mouce a strouhance a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.

TIP: K hranolkům podávejte koprovou majonézu s citrónem.
 

Reklama