Vánoční perníčky je nutné péct v předstihu, aby změkly. Moderátoři Štěpánka Duchková, Michaela Dolinová a Petr Říbal už mají první várku za sebou. Pekly perníčky pro Nadační fond Dům Ronalda McDonalda, který vystaví v pražském Motole dům pro rodiče dlouhodobě hospitalizovaných dětí. O recept se s námi podělili.

 Recept na perníčky podle Michaely Dolinové

  • 100 g másla
  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 4 celá vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce švestkových povidel (není podmínkou)

Z uvedených surovin vypracujte hladké, tuhé těsto. Dejte minimálně na 24 hodin uležet.
 
Těsto prohněťte a vyválejte na 3 - 4 milimetry tenkou placku. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky. Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 stupních zhruba 10–12 minut. Perníčky po vytažení z trouby potřete rozkvedlaným žloutkem.

Po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama