DSC_0680.jpg (133 KB)

Pro tento recept jsem sáhla do sbírky receptů, kterou jsem zdědila po své babičce. Ona měla tenhle recept ještě od své maminky a pekla sádláky každý rok. Několik základních surovin a  snadná příprava. Takové cukroví zvládnete i pár dní před vánočními svátky.

Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g sádla
  • 60 g kakaa
  • špetka skořice
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • na ozdobení: trocha rozpuštěné čokolády nebo džemu

DSC_0677.jpg (199 KB)

Postup

Mouku smíchejte s cukrem, přidejte kvalitní kakao. Vmíchejte sádlo a špetku od každého koření.

Umíchejte těsto. Když příliš lepí přidejte trošku mouky. Když se vám zdá světlé, přidejte další kakao. Těsto má být hodně tmavé.

Připravte si plech, dejte na něj pečící papír. Z těsta dělejte malé kuličky, o průměru asi 2 cm.

DSC_0662.jpg (134 KB)

Kuličky lehce rozplácněte a druhým koncem vařečky v nich udělejte důlek, připravený na náplň.

DSC_0665.jpg (150 KB)

Pečte v troubě vyhřáté na 120 °C, asi 40 minut.

DSC_0666.jpg (143 KB)

Z této dávky budete mít asi 70 kousků cukroví.

Nechejte úplně vychladnout a naplňte džemem.

Náš tip: Hotové těsto rozdělte na poloviny a přidejte do něj ještě 40 g mletých ořechů. Budete tak mít dva druhy cukroví z jednoho základu.

DSC_0675.jpg (170 KB)

Krásné vánoce přeje Elly.

Vánoční cukroví, které musíte ochutnat

Rumové a ořechové kuličky

kulicky.jpg (113 KB)

Makronky

makronky1.jpg (75 KB)

Košíčky s karamelem a pekanovými ořechy

tartaletky.jpg (146 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama