čočkový salát

Luštěniny jsou zdravé a chutné. Třeba taková čočka. Existuje několik druhů, každý je trochu jiný a navzájem se dají dobře kombinovat. Jen je většinou musíte uvařit každý zvlášť a zkombinovat až nakonec. Co k čočkovému salát? Přece výbornou vepřovou panenku.

Nejrůznější čočkové saláty si zamilujete. Když k nim přidáte bylinky, zeleninu, sýr, olivy... a jiné dobroty, tak vám vznikne pokaždé trochu jiné jídlo. Můžete tak improvizovat a vyrábět si saláty „co dům dal“, teplé i studené. Základem však budou vždycky minimálně dva druhy čočky. U nás doma je oblíbená čočka tradiční - hnědá, ale také francouzská zelená nebo červená.

Z některých druhů čočky uvaříte kaši, jiné vám zůstanou pěkně vcelku. Ty jsou na salát jako dělané.

S jakou čočkou se setkáte v obchodech?

  • čočka jedlá (hnědá) - když dáte pozor, zůstane celkem v celku :-) Ale spíš bude mít měkčí konzistenci.
  • čočka zelená - na salát jako dělaná. Pěkně pevná.
  • čočka červená - tahle se vám téměř vždycky rozvaří na kaši. Její výhodou je, že naprosto minimálně nadýmá.
  • čočka žlutá - podobně jako červená.
  • další druhy čočky seženete většinou v obchodech se zdravou výživou

čočka

Na dnešní recept jsme použili čočku „obyčejnou“ hnědou a čočku zelenou francouzskou. Na závěr jsme přidali čočku třetí. Opět obyčejnou hnědou, ale naklíčenou. Ta v salátu velice příjemně křupala.

K salátu jsme si pochutnávali na skvělé vepřové panence v anglické slanině. Recept najdete TADY.

Suroviny

  • 250 g hnědé čočky
  • 250 g zelené francouzské čočky
  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • zelená petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků (použili jsme plátkové okurky z Lidlu, mají velice zajímavou chuť)
  • trochu láku z okurek
  • 100 g schwarzwaldské šunky

Postup

Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.

čočkový salát

Plátky šunky opečte na suché pánvi dokřupava a nakrájejte na menší kusy. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.

Ještě můžete dochutit solí a pepřem, případně trochou citronové šťávy dokyselte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama