chilli con carne

Podzim nám už pomalu, ale jistě klepe na dveře. Počasí venku se nám začíná kazit. Rána jsou už velmi chladná a dny sychravé. Je na čase vyměnit letní, lehká jídla za pokrmy, která nás vnitřně zahřejí. Co byste řekli na pikantní chilli con carne?

Základ tohoto jídla je kvalitní hovězí maso a fazole. Okořeněné pěkně pikantním chilli, které nám rozproudí krev. A je jedno, jestli použije sušené chilli koření nebo pěkně peprnou čerstvou papričku. Hlavně ať má jídlo říz.

Suroviny

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 žlutá paprika
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 rajský protlak
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • chilli koření dle chuti (nebo čerstvá chilli paprička)
  • 1 vrchovatá lžička sladké papriky
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 2 - 3 lžičky třtinového cukru
  • řepkový olej Lukana

chilli con carne

Postup

Na rozpáleném řepkovém oleji necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zprůhlední a změkne, přidáme najemno nasekaný česnek. Česnek restujeme opravdu jen chvilinku, aby nezhořkl.

Jakmile začne česnek vonět, přidáme mleté hovězí maso a opékáme. Po chvíli vmícháme žlutou papriku nakrájenou na kostičky spolu s chilli kořením a sladkou paprikou (množství koření přizpůsobte své chuti). Opět necháme za stálého míchání restovat, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Dle potřeby můžeme podlévat vývarem, popřípadě vodou.

Dále vmícháme rajčatový protlak a drcená rajčata. Přisypeme majoránku, sůl, pepř a přibližně 2-3 lžičky cukru - záleží na vaší chuti. Vše ještě jednou důkladně promícháme.

Maso s omáčkou dusíme na mírném plamenu přibližně 20 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřipaluje, nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přilijeme trochu vody. Správné chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

chilli con carne

Nakonec přidáme scezené fazole. Pokrm znovu přivedeme k varu a 5-10 minut povaříme.

Ochutnáme a podle potřeby dokořeníme.

Tip: Jednu lžičku cukru můžete nahradit kostičkou kvalitní tmavé čokolády. Ona malá kostička čokolády dokáže pokrm dotáhnout k dokonalosti.

Chuť čokolády by neměla být v žádném masovém jídle dominantní, proto to s ní nepřežeňte a přidávejte ji až na samotný konec vaření.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Jídla, která mají říz

kuře s limetou v kokosovém mléce

smažená rýže

kuřecí satay

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama